2012-04-08

Cree LED 130 lumen pannlampa

Det här inlägget innehåller återvunnet material från tidigare blogginlägg. Jag gör det inte för att jag vill värna om miljön, utan för att jag är lat.

Det finns lite olika modeller av pannlampor. Den här har ett separat batterifack med tre AAA batterier och en ljuskägla som kan varieras. Dess Cree Q3-WC LED levererar ett ljusflöde på 130 lumen.

Dimensioner44 x 74 x 18 mm (batterihållaren)
Djup/diameter31-36 mm/24 mm (lampdelen)
Vikt115 g (inklusive batterier)
Batterier3 st LR03 (AAA)
Ljuslägen1 st (dimbart)
Pris17,90 USD (DealExtreme.com)
Ljusflöde130 lm*
DrivspänningEj angivet*
Drivström30-700 mA*
EffektEj angivet*
RäckviddEj angivet*
Batteritid8 h*
VattentåligEj angivet*
*) Enligt DealExtremes hemsida
(ej uppmätt eller testat)

Pannlampan levereras i anonym vit kartong tillsammans med en bruksanvisning på kinesiska (tror jag). Modellbeteckningen är YT-120A. Det tog 18 dagar från det att beställning lades på DealExtreme.com till leverans, vilket är fullt acceptabelt.




Batterihållaren och lampan är separerade. Det gör att vikten blir mer jämnt fördelad. Lampdelen väger ca 40 g och batterifacket med batteri ca 70 g. Lampan och batterihållaren sitter endast i ett pannband, dvs det finns inget band över hjässan. Men det är inget som behövs. Tack vare den fördelade vikten stannar pannlampan på plats med ett band.

Locket till batterihållaren är gjort i ett gummiliknande material. Det sitter väldigt hårt. Antagligen för att göra batterihållaren mer tålig mot väta. Nackdelen är att den är svår att öppna, särskilt om man är kall om fingrarna.




Det går att fokusera ljusstrålen. Detta görs genom att föra en spak, som löper i ett spår, åt sidan. Spaken går rätt så trögt. Det går att fokusera med en hand, men det är enklare om man använder två. Vinkeln kan varieras från 7° till 25° (från kant till kant). Det största problemet med den konstruktionen är att det nog kan komma in smuts som fastnar i spåret. Därefter kan det bli svårt att ändra ljuskäglans fokus.

I det vidaste läget fås ett förhållandevis runt ljus. Men det lyser ganska ojämnt. Det är uppenbart när man lyser på en vit yta. I praktiken upplever man dock inte det som ett problem.

Det finns tillfällen när det kan vara bra med möjligheten att fokusera ljuset på en pannlampa, i alla fall om man vill se något på långt håll. Men för det mesta är det det vidaste läget som är mest användbart. På så sätt tror jag att nyttan med att kunna variera ljuskäglan är begränsad. Dessutom hade ljuset gärna fått vara ännu vidare, särskilt om man ska lysa upp något på nära håll.




Pannlampans ljusstyrka kan regleras steglöst med hjälp av spaken på batterihållaren. I det svagaste läget är ljuset påtagligt svagare.

Pannlampan kan vinklas, mellan 0° och 90° i tre steg. Sedan gäller det bara att placera den på rätt ställe i pannan, så kan man få ljuset dit man vill. Eftersom lampdelen är relativt liten kan man ha den nästan var som helst i pannan utan att den hamnar i blickfånget.

Av- och påknappen sitter högst upp på lampdelen. Det är inga större problem att känna och trycka ner den, både med och utan handskar. Men det är också lätt hänt att man kommer åt den när man ska ändra vinkeln på pannlampan eller fokusera ljusstrålen.

Bandet runt pannan mäter 58 cm. Det bör passa de flesta, även med en inte alltför tjock mössa på huvudet.




Pannlampans främsta fördelar är att den är kompakt och ljusstyrkan kan ändras steglöst. Nackdelarna är svårigheten att fokusera ljuset och att öppna batterihållaren. Det största frågetecknet är hur väl pannlampan klarar väta. Det står inte att den ska vara vattentålig, så man bör nog undvika att blöta ner den.

Inga kommentarer: