2011-12-30

Cree LED 160 lumen pannlampa

Det finns kanske inte lika många pannlampor som ficklampor, men det finns fortfarande många att välja bland. Den här pannlampan drivs av tre AAA batterier, har variabel ljuskägla och en Cree LED som levererar ett ljusflöde på 160 lumen.

Dimensioner58 x 46 x 33 mm (batterihållaren)
Längd/diameter32-39 mm/25 mm (lampdelen)
Vikt114 g (inklusive batterier)
Batterier3 st LR03 (AAA)
Ljuslägen3 st (stark, svag och blinkande)
Pris10,33 USD (Linkdelight.com)
Ljusflöde160 lm*
Effekt5 W*
Räckvidd170 m*
Batteritid75 h*
VattentåligJa*
*) Enligt Linkdelights hemsidan eller förpackningen
(ej uppmätt eller testat)

Pannlampan levereras i tillverkarens kartong. Enligt den heter den här modellen TK17. Pannlampan anlände i samma paket som den förra ficklampan. Alltså åtta dagar från beställning till leverans.

Pannlampan är till största delen gjord av plast. Det som utgör själva lampdelen, dvs LED:en och linsen, sitter i ett hölje av metall. En illa ditsatt klisterlapp varnar för optisk strålning. Jag misstänker att varningen är befogad, men jag har inte provat att titta direkt in i ljusskenet. Det brukar sällan vara en god idé på den här typen av LED lampor.




Batterifacket och lampan sitter ihop. Det gör att nästan all vikt (83 g inklusive batterier) hamnar där framme. Vid häftigare rörelser på huvudet har pannlampan viss tendens att röra på sig. Att ljuset flyttar lite på sig gör inte så mycket, men att man känner hur lampan gungar till kan vara lite irriterande.

Det är ganska lätt att öppna och stänga batterifacket, tack vare den enkla konstruktionen. Det bör vara möjligt att byta batterier utan större problem, även när det är kallt ute.

Pannlampan ska vara vattentålig. Mellan ytterhöljet (som håller linsen) och resten sitter det faktiskt en o-ring. Det är svårt att säga hur stor nytta den gör, med tanke på att linsen, av plast, sitter direkt mot metall. Batterifacket utgör ett större frågetecken. Där handlar det om plast mot plast, vilket knappast kan sluta tätt. Pannlampan står säkert emot viss väta, frågan är hur mycket?




Det går att fokusera ljusstrålen. Genom att dra den främre delen framåt fokuseras ljuset. Fördelen med den här konstruktionen är att det går snabbt att ändra vinkeln. Vinkeln kan varieras från 3° till 39° (från kant till kant).

I det vidaste läget fås ett runt jämnt ljus. I det andra ändläget är ljuskäglan fyrkantig. Det finns ingen möjlighet att låsa vinkeln. Men den håller sig för det mesta på plats, så det spelar inte så stor roll.

Det finns tillfällen när det kan vara bra med möjligheten att fokusera ljuset på en pannlampa, i alla fall om man vill se något på långt håll. Men för det mesta är det det vidaste läget som är mest användbart. På så sätt tror jag att nyttan med att kunna variera ljuskäglan är begränsad. Dessutom hade ljuset gärna fått vara ännu vidare, särskilt om man ska lysa upp något på nära håll.




Pannlampan har tre olika ljuslägen. Ett starkt, ett svagt och ett blinkande läge. Det är skillnad mellan det starka och det svaga läget. Det svaga ljuset är att föredra när det är mörkt. Det blinkande ljuset är till för att synas. Det blinkar med ett par hertz och är synnerligen påfrestande för ögonen.

Man växlar läge genom att trycka på knappen. Ett tryck för varje läge. Pannlampan stängs av genom ytterligare ett tryck. Det går alltså inte att stänga av pannlampan utan att gå igenom alla ljuslägen.

Knappen är svagt upphöjd. Det är inga större problem att känna och trycka ner den utan handskar. Men med handskar är det mycket svårare. Har man dessutom pannlampa på huvudet blir det mest att man klämmer på måfå i hopp om att träffa rätt.




Pannlampan kan vinklas, mellan 0° och 80° i fyra steg. Sedan gäller det bara att placera den på rätt ställe i pannan, så kan man få ljuset dit man vill. Dock bör man ha den högt upp i pannan, annars hänger lampan ner och hamnar i blickfånget.

Bandet runt pannan mäter 52 cm, därtill tillkommer plattan längst fram på 4 cm. Bandet över hjässan är 31 cm. Man bör med andra ord inte har för stort huvud, eller tjock mössa för den delen, när man använder pannlampan. Annars finns det risk för att den klämmer.




En intressant sak med pannlampan är att man kan öka strålvinkeln högst markant om man tar bort frontlinsen genom att skruva av den. Det är nog inte tänkt att man ska göra det. Jag tror den blir betydligt mer känslig för fukt då.

Skillnaden syns nedan. I siffertermer handlar det om att gå från 39° till 101°. I praktiken innebär det att man kan lysa upp större delen av ett rum. Ljuset är förvisso lite svagare, eftersom det är mer utspritt. Men det är inga problem att se något i skenet.




Det är med lumen som det är med megapixlar, fler är nödvändigtvis inte bättre än färre. Det gäller i högsta grad för den här pannlampan. Skenet från lampan är starkt och det är lätt hänt att man råkar blända andra som finns i närheten. Detta är kanske den främsta invändningen. Men är man ensam är det inga problem.

Inga kommentarer: