2011-12-18

Cree LED 180 lumen ficklampa

För den som funderar på att köpa en ny ficklampa finns det många att välja bland. Här är en namnlös ficklampa med en Cree LED och ställbar ljuskägla. Ficklampan drivs av tre AAA batterier och ger ett ljusflöde på 180 lumen. Den har klämma och levereras med handlovsrem.

Övriga fakta:

Längd133 mm
Diameter34 mm
Vikt156 g (inklusive batterier)
Batterier3 st LR03 (AAA)
Ljuslägen3 st (stark, svag och blinkande)
Pris11,33 USD (Linkdelight.com)
Ljusflöde180 lm*
Effekt7 W*
RäckviddEj angivet*
BatteritidEj angivet*
VattentåligJa*
*) Enligt Linkdelights hemsidan (ej uppmätt eller testat)

Ficklampan kommer i en vit, anonym kartong. Varken på den eller på själva ficklampan finns det någon modellinformation. Jag kan också nämna att det var snabb leverans från Linkdelight.com. Det tog åtta dagar från det att jag lade beställningen tills jag kunde hämta ut paketet på posten.

Ficklampans hölje är tillverkat i metall och ger ett solitt intryck. Däremot får jag känslan att alla detaljer på ytterhöljet utgör dekoration och inte har någon direkt praktisk betydelse. Ficklampan är rund och rullar lätt. Det gäller se upp om man lägger ifrån sig ficklampan, den kan rulla i väg.




Ficklampans ljusstråle kan fokuseras, dvs spridningsvinkeln kan ändras. I det här fallet från 2° till 22°. Detta görs med en ring i ficklampans främre del. Lägena på ringen definieras av distinkta klick.

Linsen längst fram rör sig inte, istället är det LED:en inuti ficklampan som rör sig. Fördelen är att ficklampans längd är konstant. Den behåller ett och samma fokuseringsläge oavsett hur ficklampan hanteras. Nackdelen är att man måste vrida ringen ganska långt för att gå från det ena ändläget till det andra. Ungefär 300° handlar det om, vilket tar tid. Dessutom går ringen förbi det mest fokuserade läget med ett par klick. Det är inget stort problem, men känns ändå som en miss i konstruktionen.

I det mest fokuserade läget blir ljusstrålen fyrkantig, vilket syns i bilden ovan, och väldigt ljus. I det andra ändläget fås ett runt och jämnt fördelat ljus. Spridningsvinkeln hade gärna fått vara ännu större. På kortare avstånd, t ex inomhus, är det inte särskilt stort område som blir upplyst.




Ficklampan tänds och släcks med klickknappen längst bak. Det finns tre olika lägen på ljuset. Starkt, svagt och blinkande. Man växlar läge genom att trycka ner knappen halvvägs. Då bryts strömmen temporärt, vilket är det som får ficklampan att ändra läge.

I det starka läget producerar ficklampan mycket ljus. Det är kanske främst användbart under sommaren när solen skiner och man behöver lysa upp något i skugga. Om det är mörkt vill man inte ha för mycket ljus eftersom det påverkar mörkerseendet negativt.

Om ficklampan har varit avstängd en stund börjar den i det starka läget när den tänds. Men det krävs att den varit avstängd i minst tio sekunder, annars växlar den till nästa läge istället. Detta kan vara lite irriterande om man är van vid att tända och släcka ofta.

Det svaga läget är synbart svagare, vilket är bra. När man lyser på något på nära håll är det en fördel om ljuset inte är alltför starkt. Samma sak gäller när det är snö på marken. Det är lätt hänt att bli bländad om ljuset är för starkt.

Det finns även ett tredje läget. Det är ett blinkande eller, snarare sagt, stroboskopiskt läge. Tanken med det här läget är att man ska synas. Ljuset blinkar med ett par hertz, vilket gör det synnerligen påfrestande att se något i dess sken. Det är främst med det här läget som den relativt långa minnestiden för ljuslägena skapar problem. Att gå från svagt till blinkande är mer ansträngande för ögonen än att gå från svagt till starkt sken. Men jag är övertygad om att man påkallar uppmärksamhet med det blinkande ljuset.




Ficklampans kvalité verkar vara helt okej. Det finns ett par småsaker som drar ner intrycket lite. Det finns en vass kant vid hålet för handlovsremmen (kanten kan anas på bilden nedan). En annan sak är att fokuseringsringen gick trögt, för att till slut fastna. Efter att ha skruvat sönder ficklampan fungerade den igen. Antagligen var det något skräp som hade kommit i kläm och låst ringen.

Det är tveksamt om klämman är användbar, i alla fall om man fäster ficklampan i en ficka. Mycket av ficklampans vikt sitter i den främre delen. Det gör att ficklampans tyngdpunkt hamnar ovanför klämman och vill därför gärna vrida sig. Tyvärr går det inte att vända på den mellersta delen då den inte har samma diameter i båda ändarna. Annars hade tyngdpunkten hamnat mer rätt. Däremot går det att ta av klämman.

Ficklampan ska tåla att användas ute när det regnar. Hur det fungerar i praktiken vet jag inte. Linsen längst fram är gjord av plast och sitter direkt mot ytterhöljet i metall. Jag tvivlar på att den sluter helt tätt. När den främre delen pekar uppåt, vilket den gör när man fäster ficklampan med klämman, kan vatten samlas mellan den konvexa linsen och ytterhöljet.

På den bakre änden av mittdelen sitter det i alla fall en o-ring. Jag vet inte om det satt en i den främre. Det är möjligt att den försvann i samband med att jag provade att ta av klämman. Det återstår att se hur mycket vatten ficklampan egentligen tål.




Mitt första intryck av ficklampan är att den är prisvärd, har starkt ljus och är, trots ett par mindre detaljer, överlag bra. Det kommer att finnas skäl att återkomma längre fram.

Inga kommentarer: