2011-06-01

En cache om dagen

Det var inte planerat, det bara blev så...

Det började som en vanlig söndagsutflykt med geocaching. Detta var den första maj. Dagen där på behövde bilen tankas. Då passade vi på att leta efter ett par cacher som fanns i närheten. Det blev ett fynd och en DNF. På tisdagen blev det en ovanligt lång utflykt för att vara en vardag. Vi tog alla cacher kring Tysjöarna, vilket innebar en runda på 9 km som tog 3 timmar. På onsdagen blev cachen vi DNF:at tillgänglig igen, så vi tog den tillsammans med en annan som legat alldeles för länge. Nästa dag, i samband med att vi var in till Östersund och handlade lite, blev ytterligare en cache tagen. En kortare fredagsutflykt till Glösa och ännu en cache.

Lördagen blev en av höjdpunkterna för min del. Årets första fjällvandring och en loggad cache. Dessutom passade jag på att gömma en cache i området. Dagen efter fjällvandringen kände jag mig lite sliten, så det blev bara en runda i Tulleråsens elljusspår och cachen där. Någonstans här föddes tanken på att ta minst en cache om dagen i en hel månad.

Veckan som följde innebar en eller två cacher om dagen.

Nästa höjdpunkt kom söndagen den 15:e maj. Vi hade bestämt oss för att göra en gryningsräd mot Östersund. Det fanns sex cacher inne i Östersund som vi letat efter, men inte lyckats hitta. Detta delvis på grund av mugglare. Så här på morgonen var det lite folk i rörelse. Med oss hade vi en nyinköpt kylväska som vi använde som hjälpmedel att kliva på. Tack vare den kom vi åt två cacher. Övriga fyra cacher gick också bra. Sedan blev det ytterligare en av bara farten.

Efter att ha klarat dagens mål drog vi vidare till Frösön. Där väntade fyra cacher som vi också misslyckats med. Tre av dem gick utan problem. Den fjärde vållade en del bekymmer då vi letade på fel ställe. Medan vi väntade på ytterligare en ledtråd från cacheägaren hittades gömman.

Hela utflykten tog tre timmar och gav fem cacher fler än planerat. Det som verkligen gjorde dagen var att det trillade in en oväntad och mycket trevlig FTF-loggFalkfångarns vindskydd.

Nästa helg var redan spikad och skulle bjuda på många cacher, så därför tog vi det lugnt under veckan. En fördel med att bara gå in för att ta en cache är att man kan ta det i den takt man vill. Dessutom kan man kosta på sig att lägga lite mer tid på själva loggen också. Ibland resulterar det i ett trevlig tack-mejl från cacheägaren, vilket är uppskattat.

Lördagen den 21:a blev cachingmässigt den mest intensiva dagen. Vi skulle till Kramfors och passade på att ta några cacher längs vägen. Det var roligt att återse Kramfors igen. Jag har saknat naturen där. Vi tog en annan väg tillbaka och plockade ytterligare några cacher. Sammanlagt blev det 30 cacher på 17 timmar och 54 mil.

På söndagen var det grillning på Arnljotlägden. Det var riktigt roligt, med många "gamlingar" och ett flertal nya bekantskaper. På eventet var det uppenbart att geocaching lockar många olika typer av människor i alla åldrar. En annan sak som slår en är den öppna och accepterande atmosfär som råder. Människorna man träffar är geocachare, varken mer eller mindre.


Arnljotlägden

Nu, efter 22 dagars cachande och 75 fynd, så började vi se slutet på månaden. Vi behövde inte längre spara på cacherna, utan kunde ta flera om det fanns i närheten. Dessutom hade vi tänkt att putsa till siffrorna ytterligare genom två heldagar med caching den kommande helgen.

Lördagen blev ännu en höjdpunkt under månaden. Vi tog en tur ner till Bräcke och tillbaka igen. När vi passerade Grimnäs bjöd Stenhammarn och Emerald1961 på fika. Vi fick en mycket trevlig pratstund innan vi fortsatte hemåt igen.

På söndag åkte vi åt andra hållet, mot Åre. Det finns ett antal cacher i Hålland, varav flera arkiverade. Vi lyckades hitta de flesta av dem. Även Åre blev rensat på cacher. Jag undrar om jag har sett så många fula hus på en gång. Och dessutom ett riktigt bottennapp, men det var inte en cache, utan en hamburgare som definitivt inte var Sveriges godaste.

Måndagen den 30:e, näst sista dagen, var från början tänkt att bli rätt så lugn. Men när vi såg att det saknades 16 cacher för att Upholsterer skulle komma upp i 700 blev det självklart att vi skulle försöka hitta 15. Ett besök i skogarna kring skidstadion i Östersund gav många fynd, sedan åkte vi vidare till Frösön och tog ytterligare några stycken.

Sista dagen skulle vi få långväga besök och vi behövde vara vid tågstation i Östersund på eftermiddagen. Detta gjorde att vi valde en enkel cache på vägen som sista cache. Klockan 15:58 hade vi uppnått vårt mål att ta minst en cache om dagen i en månad.

Lite siffror

  • 151 hittade cacher
  • 4 DNF:er
  • 4 needs maintenance-loggar
  • 285 mil med bilen
  • 10,5 km till närmsta cachen
  • 198 km till cachen längst bort
  • 46 bilder i loggarna


Det hade varit svårt att hålla på så mycket längre. Det är alldeles för stort avstånd mellan cacherna här uppe. Även om man kanske inte kände för att ge sig ut och cacha varje dag, så kändes det ändå bra när man väl kom ut. På det sättet var det positivt, det blev aldrig ett måste.

Nu väntar nya utmaningar. Det har ju blivit ett antal hittade cacher i Jämtland, så Challenge Jämtland - 400 found ligger nära till hands att sikta mot.

Inga kommentarer: