2011-10-30

Recension: Fjällvandra i Jämtland och Härjedalen

TitelFjällvandra i Jämtland och Härjedalen - En komplett guide till hela ledsystemet och över 100 tips på dagsturer
FörfattareJohan Ranbrandt
FörlagCalazo Förlag
ISBN978-91-978180-4-9
Publiceringsår2010
Antal sidor333
Vikt503 g
Dimensioner127 x 182 x 20 mm
Pris229 kr (Outsidebutiken)


Gunnar visade mig boken Fjällvandra i Jämtland och Härjedalen. Efter en snabb genombläddring noterades den på min mentala inköpslista. Och ett par dagar senare, tack vare snabb leverans från Outsidebutiken, hade jag boken i min hand.

"Din guide till Jämtlandsfjällen" står det på baksidan av boken och det är en bra sammanfattning av bokens ambition. Boken når kanske inte riktigt hela vägen fram då den fokuserar mycket på fjällen i västra Jämtland. Men på det hela taget är det en läsvärd och, inte minst, inspirerande bok. Oavsett om du har fjällvandrat mycket eller lite i Jämtland kommer du ha glädje av boken.


Boken är indelad i fem olika delar. Den första delen, som också är den största, behandlar flerdagarsturer mellan olika fjällstugor. Första turen är den klassiska Jämtlandstriangeln. Sedan följer ytterligare fem turer. Turerna är på mellan 3 och 6 etapper, och alla utom en slutar vid startpunkten.

Nästa del tar upp lämpliga dagsturer som utgår från fjällstugor. Här finns flera förslag till den som vill utöka någon av flerdagsturerna från första delen. Sammanlagt är det 21 olika förslag på toppturer eller andra intressanta platser inom en dagstur från fjällstugan.

Det finns ett omfattande ledsystem som binder samman stora delar av Jämtlandsfjällen. Den tredje delen täcker in ytterligare 21 etapper som ingår i ledsystemet. Dessa går också bra att kombinera med turerna från första och andra delen.

För den som vill göra en dagstur utan att behöva utgå från en fjällstuga är fjärde delen extra intressant. Den ger 25 exempel på lämpliga turer som utgår från bilväg.

Sist, och minst, kommer det tre förslag på tältturer. Dessa turer är, av naturliga skäl, inte lika utförligt beskrivna. Tjusningen med tältturer är att inte vara bunden till lederna.


Till beskrivningen av många av turerna finns det en liten karta, höjdkurva samt andra siffror såsom sträckans längd, den tid det tar att vandra och antal höjdmeter både upp och ned. Detta ger en bra översikt och gör det enklare att bedöma turens svårighetsgrad.

Vidare är färdvägen beskriven i text. Texten är kort och koncis, utan onödiga utläggningar, vilket gör den lätt att läsa. Den innehåller också annan intressant information. Det kan vara särskilda svårigheter eller tips på saker att se eller göra under vandringen. Till många av turerna finns det dessutom förslag på alternativa vägval.

En av bokens stora behållningar är att den innehåller många bilder. Många bra bilder. De både illustrerar etapperna och bidrar till att öka önskan om att få uppleva det själv.

Bokens layout känns genomarbetad. Bildernas storlek och placering i förhållande till texten fungerar bra. Detta gör boken lika mycket till en guide som till en inspirationskälla.

Bokens tyngdpunkt ligger på den fjällvärld som finns söder om E14. Detta är kanske inte så märkligt, då det är här de flesta fjällstugorna och lederna finns. Det är också här som fjällturismen har haft längst traditioner, vilket har gjort platserna till de mest kända och populära destinationerna. Det här är också en av bokens styrkor. Hela västra Jämtland täcks in, så på det sättet är boken komplett.

Men även för den som föredrar obanad terräng och vill undvika de mest "folktäta" områdena finns det en del att hämta. Och som jag redan varit inne på, det är svårare och kanske inte lika meningsfullt att beskriva turer som inte är baserade på en sträckning längs leder.

Det enda jag egentligen saknar i boken är en översiktskarta över ledsystemet med hänvisning till respektive etapp. Det hade gjort det ännu lättare att planera sin helt egen runda.


Avslutningsvis: För den som funderar på att vandra i de jämtländska fjällen är Fjällvandra i Jämtland och Härjedalen ett måste.

Inga kommentarer: