2010-11-14

Batterihållare (Viking Focus 8 W LED)

Jag hade en del att anmärka på batterihållaren till min Viking Focus 8 W LED. Och det finns mer att säga om den. Batterihållaren är inte dålig, den är usel. Problemet är fjädrarna som ska hålla batterierna på plats och säkerställa kontakten. De fungerar inte alls tillfredsställande. Resultatet blir att lampan inte alltid tänds eftersom kontakten är för dålig. Jämfört med en 39 kr pannlampa så är milsvid skillnad till pannlampans fördel (hållaren till vänster).


Det är tydligt på bilden vilken skillnad det är på fjädrarna. Men bara för att illustrera skillnaden ytterligare följer även ett par närbilder. Den högra har hoppat ur sitt spår efter att jag har försökt sträcka ut fjädern.

 

Värt att notera är att fjädrarna har ändrat färg och ser nu lite brända ut. I föregående inlägg skrev jag om det inledningsvis höga strömuttaget med NiMH batterier. Antagligen har strömmen varit för hög för metallen i fjädern, som blivit för varm. Efterföljande nedkylning har plastiskt deformerat fjädern. Och i princip härdat metallen, vilket gjort att den nu förlorat all elasticitet.

En i övrigt helt okej ficklampa blir helt plötsligt dålig.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Vart fick du tag på batterihållaren? Ser att du skrev inlägget för 3 år sedan, men är i starkt behov av en sådan för att återuppliva en gammal kamera.

Tacksam för svar!

/Martin

sva_blogger sa...

Den vita hållaren kom med ficklampan (se det här inlägget: Viking Focus 8 W LED). Den svarta kommer från en billig pannlampa (typ en sådan här: biltema.se).

Om du inte har bråttom kanske du kan hitta en lämplig ficklampa med hållare på DealExtreme (de har över 200 olika ficklampor som tar AAA-batterier). Senaste gången jag köpte något därifrån tog det dock fem veckor att få det levererat.