2010-11-21

Första intrycket av STABILicers

Den vanligaste typen av halkskydd är en avlång gummihistoria som träs på skospetsen och klacken. Undertill sitter ett antal dubbar. De fungerar bra på vanliga skor. Men de är för små till mina kängor. Jag har redan en annan sorts halkskydd för hälen. Den passar bra och är enkel att få på och ta av. Nackdelen är att den bara ger halkskydd för just hälen.

Jag hittade en annan variant på halkskydd. Den har en hel sula och spänns fast med remmar istället. Just den här modellen heter STABILicers. Som man hör på namnet så är de amerikanska och kommer från 32north Corp. En annan sak som skvallrar om ursprunget är varningstexterna. Två på förpackningen och en på själva halkskyddet. Man ska inte använda dem när man kör bil, inomhus eller när man klättrar på stegar. Man måste också vara väldigt försiktig om man använder dem på polerad granit.

  • Storlek: M (41 - 43,5)
  • Vikt: 390 g
  • Längd: 315 mm
  • Bredd: 120 mm
  • Antal dubb: 17 st (11 fram och 6 bak)
  • Dubbhöjd: 4 mm
  • Pris: 495 kr (Outdoor Xtrem - Webbutik)

Konstruktionen med hel sula verkar lovande. Sulan i sig består av två delar, ovansida och undersida. Dubben sitter fastskruvade i undersidan. Ovansidan är mönstrad för bättre fäste. Mellan sidorna sitter remmarna. De två sidorna ser ut till att vara både limmade och sydda.


Halkskyddet spänns fast på skodonet med hjälp av remmar med kardborrband. Där fram går den tvärgående remmen igenom ett av två hål i remmen längst fram. Istället för två fasta positioner hade det gått att få den steglös om det varit kardborrband på remmen längst fram också. Kanske är det en kostnadsfråga eller är det helt enkelt för komplicerat att lägga remmarna om lott för medelanvändaren. Remmarna bak är korslagda och sydda. Det hindrar effektivt hälen från att glida ut. Dock är det svårt att spänna ordentligt och det blir gärna lite glapp längst bak. Men i praktiken är detta inget problem.


Det som imponerar mest med halkskyddet är undersidan. Sammanlagt 17 dubb, samt grovt mönster för ytterligare fäste. Dubben sitter fastskruvade. Jag vet inte om det går att få till Sverige, men via 32norths hemsida kan man beställa en påse med 50 ersättningsdubb för $5,50.


När väl de främre remmarna är justerade är det rätt så enkelt att ta på och av halkskydden.


Jag har än så länge bara hunnit ta en kortare promenad med halkskydden. Det första man slås av är vikten. Det känns att man har nästan 0,4 kg extra vikt på varje fot. Men förutom det så märker man inte av dem så mycket. Andra halkskydd kan kännas lite vingliga. Men tack vare den hela sulan och mängden dubb så blir de riktigt stabila.


I vanlig lös snö gör de ingen större skillnad, men de är inte i vägen, vilket är det viktigaste. På hårt packad snö så fungerar de bra. Man känner verkligen att dubben får fäste. Återstår att se hur de fungerar i lite mer besvärliga situationer, som blankpolerad is och fuktig kramsnö.

Inga kommentarer: